Transforming a Gravel Pit to a Regional Park

Wednesday, November 13, 2019

The closure of a gravel pit typically involves the establishment of a self-sustaining community of vegetation. Often there is insufficient stockpiled soil remaining after aggregate extraction, or if present, is unable to support healthy vegetation as a result of a lack of nutrients and organic matter. 20 years ago, Metro Vancouver and SYLVIS worked together to transform a former gravel pit into Aldergrove Regional Park using Metro Vancouver’s biosolids. This project was recently featured in the British Columbia Stone Sand & Gravel Association’s fall Screenings newsletter.

SYLVIS conducted research to determine a fabricated soil formulation and worked with neighbours and stakeholders to develop the reclamation prescription. We provided oversight on the application and performed environmental monitoring. The application of biosolids improved the existing soil characteristics to enable the growth of a sustained vegetation community. The lasting benefits from this project are apparent, with lush vegetation and extensive walking, cycling and equestrian trails within the regional park for the public to enjoy.